Sycące krążki z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 2 cebule
    1/2 k ziemniaków
    1 jajko
    15 dag mąki + 1 łyżka
    1/2 kg kapusty kiszonej
    4 kiełbasy np zwyczajna
    5 dag kaszy manny
    po 2 łyżki oleju i smalcu
    1 łyżka kminku
    sól ,cukier

Sycące krążki z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać ,jedną drobno posiekać i przesmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę kiszoną i chwilę dusić ,doprawić do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem.
    Drugą cebulę pokroić w plastry ,obtoczyć w 1 łyżce mąki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor.
    Ziemniaki dokładnie umyć ,ugotować w mundurkach ,po czym obrać i przecisnąć przez praskę. Doprawić solą ,dodać jajko ,mąkę i kaszę mannę. Wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować je na prostokąty o grubości ok. 2 cm. Owinąć nimi kiełbasy. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. Wyjąć i odcedzić.
    Gotowe kluski pokroić na krążki o grubości ok. 2 cm i rozłożyć na talerzu. Udekorować podsmażoną cebulą . Podawać z kapustą kiszoną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy