Sycąca pizza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pizza na średnio grubym cieście, z dużą ilością składników. Dzięki dodatkowi czosnku do ciasta ma wspaniały smak wyróżniający ją od innych pizz. Wspaniała dla smakoszy pizzy aromatyczna i smaczna.

  • 40 min

Składniki:

  • mąka 500 gram
    olej 3 łyżki
    sól szczypta
    drożdże 0,5 kostki
    woda goraca 1 szklanka
    pieczarki 200 gram
    szynka 200 gram
    filet z kurczaka 1 sztuka
    keczup 5 łyzek
    bazylia 1 łyzeczka
    przyprawa do pizzy
    ser żołty 300 gram
    cukier 1 łyzeczka
    czosnek przyprawa 1 łyzeczka
    przyprawa kebab gyros do smaku
    kukurydza 0,5 puszki

Sycąca pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy zaparzamy gorącą wodą. Dodajemy czosnek i olej mieszamy. Do przestudzonej maki dodajemy szczyptę soli i drożdże utarte z cukrem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podduszamy. Kurczaka po umyciu przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i obsmażamy. Keczup ucieramy z łyżeczką przyprawy do pizzy i łyżeczką bazylij. Ciasto wałkujemy, smarujemy keczupem, na cieście układamy podduszone pieczarki, podzieloną na części pierś z kurczaka. Szynkę kroimy w kostkę i układamy na cieście. Posypujemy kukurydzą. Na to ścieramy ser żółty. Posypujemy przyprawa do pizzy i pieczmy 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Do zaostrzenia smaku można dodać chilli .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy