SUSHI: futomaki, uramaki i temaki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam sushi! zwłaszcza to robione samodzielnie, gdzie w doborze składników ogranicza mnie jedynie moja fantazja :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklaki ryżu
    6 płatów alg
    1 ogórek
    200g pieczonego łososia (lub wędzonego – zależnie od upodobań)
    9-12 paluszków surimi (zależne od wielkości)
    1/2 mango
    kilka listków karbowanej sałaty
    majonez
    czarny sezam
    +
    marynowany imbir
    wasabi
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sushi Paluszki

Sushi: futomaki, uramaki i temaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy do garnka, płuczemy w wodzie kilka razy (4-5 razy zmieniając wodę) i zalewamy go wodą tak, aby była ok. 1cm na ryżem – odstawiamy garnek na 30 minut. Po tym czasie, stawiamy garnek z ryżem do gotowania i gotujemy 12 minut. Studzimy.

    Ogórka i mango obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Sałatę myjemy.

    FUTOMAKI na matę bambusową kładziemy 1 cały płat alg stroną błyszczącą do dołu. Rękoma zanurzonymi w zimnej wodzie nakładamy na algi porcję ryżu i dokładnie rozprowadzamy ją na 3/4 powierzchni alg. Ryż smarujemy majonezem, układamy nasze składniki i przy pomocy matki ciasno zwijamy rolkę. Ostrym! nożem kroimy na kawałki.

    URAMAKI płat alg przecinamy na pół. Matkę do zwijania sushi obkładamy folią spożywczą. Algi kładziemy na matkę błyszczącą stroną do dołu. Rękoma zanurzonymi w zimnej wodzie nakładamy na algi porcję ryżu i dokładnie rozprowadzamy ją na całej! powierzchni alg. Odwracamy nasze algi z ryżem tak, aby ryż był na dole – dzięki temu po zwinięciu będzie od zewnętrznej strony naszego sushi. Algi smarujemy majonezem, układamy nasze składniki i przy pomocy matki ciasno zwijamy rolkę. Ostrym! nożem kroimy na kawałki. Posypujemy czarnym sezamem.

    TEMAKI- nie potrzebujemy matki. 1 TEMAK = 1/2 płata alg. Płat alg przecinamy na pół. Algi kładziemy na desce/blacie błyszczącą stroną do dołu. Rękoma zanurzonymi w zimnej wodzie nakładamy na algi porcję ryżu i dokładnie rozprowadzamy ją na połowie! powierzchni alg. Ryż smarujemy majonezem, po skosie układamy nasze składniki i ciągnąc z lewy dolny róg zwijamy nasze sushi w stożek. pozostałe części alg podwijamy tak, aby rożek był szczelnie zamknięty (aby było nam łatwiej wystarczy algi odrobinę zmoczyć w wodzie).

    Sushi podajemy z marynowanym imbirem, wasabi w towarzystwie sosu sojowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Surimi (paluszki krabowe)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować