Sushi z kurczkiem,philadalphia,sałatą i grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
Kurczaka kroimy w cienkie, długie paski, obficie posypujemy papryką słodką i podsmażamy na rumiano, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Grzybki siekamy również w cienkie paski i podsmażamy chwilę na patelni. Odstawiamy również do całkowitego ostygnięcia.
Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Wykładamy trochę serka philadelphia na 1/3 wysokości od siebie, 2 listki sałaty, smażonego kurczaka oraz grzybki shitake. Zwijamy wszystko, ciasno w rolkę. Te sushi kroimy w dość cienkie kawałki.
Komentarze