Moja przygoda z sushi jest na etapie początkowym, czytam i uczę się kuchni orientalnej. Praktyka czyni mistrza, więc pozostaje testować nowe przepisy i smaki. Julka, która była moim wakacyjnym gościem podjęła się tego wyzwania razem ze mną i oto rezultaty wspólnej pracy.
0 (0 ocen)
Porady
Podstawą dobrego sushi jest odpowiedni okrągły ryż. Płukanie ziaren ryżu jest monotonne, bo trzeba to robić do czasu, aż woda zrobi się zupełnie przeźroczysta, w naszym przypadku to kilkanaście zmian wody, woda również powinna być wysokiej jakości. Dobra odmiana ryżu, po odpowiednim ugotowaniu jest kleista i lepka, a jednocześnie krucha w środku. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji. Dla naszych gości warto również podać zieloną herbatę, która wspaniale komponuje się z kuchnią orientalną.
Komentarze