Sushi wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Warto spróbować zrobić je własnoręcznie. Podaję sposób na przygotowanie nigiri, maki i uromaki sushi.
1.Przygotowujemy ryz do sushi :
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
2.Łososia kroimy w paskii na nigiri sushi , zmoczoną w wodzie ręką z ryżu wybieramy jedną ręką kulkę wielkości orzecha włoskiego i ugniatamy w dłoni tworząc płaski wałeczek, smarujemy odrobiną pasty wasabi i nakładamy plasterek łososia na ryż , ugniatając dwoma pacami z góry i dłonią po bokach.
3.Przygotowujemy teraz sushi maki :
Algę rozkładamy na macie do zawijania sushi, na niej równomiernie rozprowadzamy nie za grubą warstwę ryżu pozostawiając margines na końcu, na wysokości 1/3 od siebie smarujemy odrobiną wasabi, kładziemy kawałki pokrojonego łososia i ogórek pokrojony w słupki. Zwijamy za pomocą maty w ruloniki i kroimy na 8 części.
Jeżeli chcemy zrobić mniejsze kawałki t łamiemy algi na pół.
4.Na koniec uromaki:
Algę rozkładamy na macie wyłożonej folią spożywczą, rozprowadzamy równomiernie ryż, odwracamy algę ryżem do dołu. Nakładamy odrobinę wasabi, łososia, ogórek, i zawijamy tak jak poprzednie. Na koniec obtaczamy w podprażonym na suchej patelni sezamie. Kroimy na 8 części.
5.Podajemy oczywiście z sosem sojowym.
(Warto obejrzeć sobie jakieś filmiki co do zawijania.)
Komentarze