• Dla 3 osób
  • Średni

Sushi wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Warto spróbować zrobić je własnoręcznie. Podaję sposób na przygotowanie nigiri, maki i uromaki sushi.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż do sushi: 2 szklanki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - algi: 1 opakowanie
    - łosoś norweski (wędzony lub surowy wedle upodobań): 200 gramów
    - świeży ogórek: 1 sztuka
    - pasta wasabi: 1 sztuka
    - sezam: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ryz do sushi :
    Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
  • Nigiri sushi 2. Łososia kroimy w paskii na nigiri sushi , zmoczoną w wodzie ręką z ryżu wybieramy jedną ręką kulkę wielkości orzecha włoskiego i ugniatamy w dłoni tworząc płaski wałeczek, smarujemy odrobiną pasty wasabi i nakładamy plasterek łososia na ryż , ugniatając dwoma pacami z góry i dłonią po bokach.
  • 3. Przygotowujemy teraz sushi maki :
    Algę rozkładamy na macie do zawijania sushi, na niej równomiernie rozprowadzamy nie za grubą warstwę ryżu pozostawiając margines na końcu, na wysokości 1/3 od siebie smarujemy odrobiną wasabi, kładziemy kawałki pokrojonego łososia i ogórek pokrojony w słupki. Zwijamy za pomocą maty w ruloniki i kroimy na 8 części.
    Jeżeli chcemy zrobić mniejsze kawałki t łamiemy algi na pół.
  • 4. Na koniec uromaki:
    Algę rozkładamy na macie wyłożonej folią spożywczą, rozprowadzamy równomiernie ryż, odwracamy algę ryżem do dołu. Nakładamy odrobinę wasabi, łososia, ogórek, i zawijamy tak jak poprzednie. Na koniec obtaczamy w podprażonym na suchej patelni sezamie. Kroimy na 8 części.
  • 5. Podajemy oczywiście z sosem sojowym.
    (Warto obejrzeć sobie jakieś filmiki co do zawijania.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować