Suszone pomidory w oliwie

4.5 (152 ocen)

Pyszne domowe suszone pomidory w oliwie. Idealne do domowego czerwonego pesto, sosów i sałatek oraz jako samodzielna przystawka.

Składniki:


  • kg słodkich mięsistych dużych pomidorów
    2 łyżki soli morskiej
    łyżka cukru trzcinowego
    łyżka suszonej bazylii
    4 łyżki oliwy
    gałązka rozmarynu
    2 suszone papryczki chili
    2 ząbki czosnku
    oliwa do zalania
    opcjonalnie pieprz kolorowy i kapary
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na połówki. Kładziemy na ruszcie wyłożonym folią aluminiową. Pomidory posypujemy solą morską, cukrem trzcinowym i suszoną bazylią. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Między drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, tak by drzwiczki zostały uchylone i suszymy około 12 godzin. Jeśli mamy suszarkę możemy jej użyć. Pomidory powinny być suche, ale wciąż miękkie. Układamy je w słoiku z rozmarynem, chili i obranym posiekanym czosnkiem. Zalewamy oliwą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni.

Porady

Możemy użyć gotowych suszonych pomidorów. Zalewamy je wtedy gorącą oliwą z przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować