Surówka z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki, pomidor, cebulki i jabłko drobno posiekać. Liście sałaty porwać na małe kawałeczki.
2.Sos : Wymieszać wszystkie składniki. Wlać sos do warzyw i wszystko razem wymieszać.
3.Dekoracja - myszki:
Obciąć liście rzodkiewki, pozostawiając ok 5mm na pyszczek. Ostrym nożykiem wyciąć szparki do umocowania uszek.
Uszka robimy z dwóch plasterków wyciętych z małej rzodkiewki.
Oczka z ziarenek pieprzu osadzamy w małych wgłębieniach naciętych nożykiem. Uszka wkładamy w przygotowane uprzednio wycięcia.
4.Sałatkę przełożyć do salaterki i ozdobić myszkami, sałatą zieloną i różyczkami wykonanymi ze skórki z pomidora.
Porady
Sałatkę można podawać do obiadu, do kanapek z wędliną itp.
Jest znakomitym uzupełnieniem witamin po okresie zimowym.
Smak sałatki można wzbogacić świeżymi ziołami, czy np.koperkiem.
Komentarze