Surówka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.
2.Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
3.Następnie przygotowujemy sos do buraczków:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego! :)
Porady
Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki.
Komentarze