Surówka z pieczonych buraków

4.48 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do obiadu :D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - buraki
    SOS DO SURÓWKI:
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sól do smaku
    DODATKI:
    - natka pietruszki
    - olej (do pieczenia)
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.
  • 2 2. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 3 3. Następnie przygotowujemy sos do buraczków:

    Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

    Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować