Surówka z sałaty lodowej na zielono

4.5 (143 ocen)

  • 10 min

Prosta, zielona surówka z sałaty lodowej i dużej ilości zieleniny w postaci koperku i szczypiorku. Smaku dodaje również sos vinegret musztardowy. Taka surówka najlepiej smakuje z mięsem czy kiełbasą z grilla, albo z samymi jajkami.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 mała sałata lodowa
    • 6 ogórków gruntowych
    • pęczek koperku i szczypiorku
    Sos vinegret musztardowy
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 1/3 szklanki wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżeczki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z sałaty lodowej na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Sałatę pokroić w drobne paski.
    • Ogórki obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
    • Do słoiczka wrzucić wszystkie składniki sosu i dokładnie potrząsać, aż sos stanie się jednorodny. Doprawić solą i pieprzem.
    • Wymieszać wszystkie składniki surówki i przełożyć do salaterki.
    • Przed podaniem polać sosem.

Porady

Jeśli zamiast sosu vinegret wymieszamy sałatę z zimnym jogurtem to wyjdzie zielony chłodnik idealny na upały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować