Surówka z cebulowym sosem winegret

4.5 (170 ocen)

Jest to pyszna i zdrowa surówka do obiadu. Składa się z wielu składników takich jak:czerwona fasola, kukurydza, kapusta pekińska, marchew, ogórki i papryka konserwowa.To wszystko zalane sosem winegret, które przeszło zapachem i smakiem pysznej cebulki.

Składniki:

  • Surówka:
    - 2 szkl. szatkowanej kapusty pekińskiej
    - 2 ogórki konserwowe
    - 1 papryka konserwowa
    - 1 marchew
    - 1/2 szkl. czerwonej fasoli z puszki
    - 1/2 szkl. kukurydzy z puszki

    Sos winegret cebulowy:
    - 2 łyżki posiekanej w kostkę cebuli
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka octu balsamicznego
    - 3 łyżki wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z cebulowym sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surówka:
    Ogórki i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średniej grubości oczkach. Fasolę i kukurydzę odsączyć z wody.
    Wszystkie składniki umieścić w misce wymieszać.
  • 2. Sos:
    Do szklanki wsypać cebulę, wlać olej, wodę, ocet, sok. Wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i natkę pietruszki. Ponownie dobrze wymieszać.
  • 3. Sos dodać do surówki i delikatnie wymieszać.

Porady

Zamiast suszonej natki pietruszki można użyć świeżej. Aby surówka była lepsza w smaku najlepiej zrobić ją z godzinę wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować