Surówka z ogórków po węgiersku

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Słodko-kwaśne ogórki są zaskakujące w smaku. Na Węgrzech to jest najpopularniejsza sałatka z ogórków, podawana w każdej restauracji. To taka nasza mizeria po węgiersku.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g ogórków
    • 1 łyżka soli
    • pęczek szczypiorku
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • pieprz do smaku
    Marynata
    • 3 łyżki octu winnego
    • 3 łyżki wody
    • 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Surówka z ogórków po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli.
    • Po godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć.
    • Zagotować składniki marynaty i przestudzić.
    • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem.
    • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować