Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku, koperku i rzodkiewki

4.49 (199 ocen)

  • 30 min

To bardzo świeża w smaku, bardzo zróżnicowana i naprawdę pyszna surówka. Będzie idealna do naszych grillowanych majówkowych mięs, spróbujcie ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
    3-4 cm jasnej części pora
    pęczek szczypiorku
    pół pęczka koperku
    kilka rzodkiewek
    1 niewielki kiszony ogórek
    3-4 liście świeżego lubczyku
    Sos:
    sok z połowy limonki
    5-6 łyżek oleju
    ok. 1/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
    sól, pieprz do smaku
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku, koperku i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bardzo drobno kroję kapustę i pora, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekane: szczypiorek i koperek, pokrojone w cienkie paseczki rzodkiewki i listki lubczyku. Kiszonego ogórka kroję w drobną kosteczkę, dodaję do reszty warzyw.
    Sos: mieszam sos z limonki z wodą, doprawiam do smaku solą i cukrem - mieszam aż te się rozpuszczą. Wtedy dolewam olej, porządnie mieszam i polewam surówkę. Odstawiam na 15 minut, by smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować