Surówka z kapusty pekińskiej

5 (155 ocen)

  • 20 min

Tradycyjna i szybka surówka z kapusty pekińskiej pasująca właściwie do każdego dania obiadowego. Wg mnie najbardziej pasuje do pieczonego kurczaka lub smażonych filetów z kurczaka jak i innych dań.

  • 20 min

Składniki:

  • • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1 większa cebula
    • 1 większe jabłko
    • Sok z cytryny
    • Sól, pieprz, cukier do smaku
    • Oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską drobno kroimy. Marchewkę i jabłko trzemy na tarce. Cebulę także dość drobno kroimy. Wszystko mieszamy doprawiając solą, pieprze, sokiem z cytryny i odrobina cukru do smaku. Dodajemy olej lub oliwę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by się "przegryzła" i jemy.

Porady

Jeśli chodzi o marchewkę czy cebulę czy jabłko to oczywiście dodajemy je według uznania w zależności kto czego ile bardziej lubi. Ja robię to surówkę przeważnie z takiej ilości warzyw jaka mam w domu więc raz jest bardziej pomarańczowa a innym razem biała. Inna wersja surówki z kapusty pekińskiej to pokrojona kapusta i pokrojone drobno pół pora lub szczypiorek lub cebulka i do tego sól i śmietana. Także bardzo szybka i smaczna. Surówka ta jest naprawdę bardzo szybka gdyż nie wymaga jak zwykła biała kapusta ugniatania z solą w celu zmięknięcia. Jest kolorowa i wiosenna i ma wiele witamin. Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować