Surówka która pasuje do różnych mięs i ryb. Z białej kapusty koperku i w słodko ostrym sosie winegret.
Składniki:
0,5 kg białej kapusty
3 łyżki koperku
Sos winegret:
1 łyżka miodu
0,5 łyżki musztardy sarepskiej
0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz do smaku
Surówka z koperkiem w sosie miodowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko posolić, popieprzyć, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne pół godziny do przegryzienia smaków.
Komentarze