Surówka z dynią z roli głównej

0 (0 ocen)

Jeszcze kilka lat wstecz nie wyobrażałam sobie dyni jeść na surowo. Jak się okazuje smaki i wiedza kulinarna zmienia się. Obecnie w sezonie jesiennym często wykorzystuję dynie do przygotowania surówek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 30 dag dyni,
    • 2 łyżki nasion słonecznika,
    • 1 marchew,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • Kieliszek koniaku,
    • 10 śliwek (węgierki),
    • 3-4 łyżki majonezu,
    • Cukier puder,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Natka pietruszki do dekoracji

Surówka z dynią z roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy na około 2 godzimy alkoholem. Po tym czasie odcedzamy je. Dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach i oprószamy cukrem pudrem. Marchew obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Nasiona słonecznika rumienimy na suchej patelni. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w cienkie paseczki.
    Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy do nich majonez i doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy