Surówka z dyni z rukolą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek.

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie rukoli
    1/4 małej dyni hokkaido
    100 g orzechów włoskich
    100 g nerkowców
    4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki miodu

Surówka z dyni z rukolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem i sokiem z cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja.
    Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy