Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek.
30 min
Składniki:
opakowanie rukoli
1/4 małej dyni hokkaido
100 g orzechów włoskich
100 g nerkowców
4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
Surówka z dyni z rukolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem i sokiem z cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów.
Komentarze