Surówka z czosnkowym sosem winegret

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis na smaczną i soczystą surówkę, otuloną czosnkowym sosem winegret. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 3 młode marchewki
    - 1 czerwona papryka
    - 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
    CZOSNKOWY SOS WINEGRET:
    - 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 2 łyżki wody
    - 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz do smaku

Surówka z czosnkowym sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy czosnkowy sos winegret:

    Do miseczki dodajemy wodę, ocet jabłkowy, cukier brzozowy i mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy tłoczony na zimno olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • 2. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem winegret i gotowe!

    Surówkę wstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy