Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Dodatkowo posiada unikalne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
    1 cebula (mała)
    1/2 jabłka
    4 łyżki oleju rydzowego
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    odrobina cukru
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    pestki dyni o posypania (prażone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Pesto

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • 2. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym.
  • 3. Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko.
  • 4. Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru).
  • 5. Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • 6. Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Porady

Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Pestki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować