Surówka wiosenna Moniki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jestem ostatnio na fali wymyślania sałatek i surówek i to moje kolejne dzieło:-)

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag kapusty pekińskiej
    ½ ogórka wężowego
    1,5 pomidora
    1 ząbek czosnku
    ½ czerwonej cebuli
    Dressing:
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki octu
    1 łyżka śmietany 12%
    sól i pieprz

Surówka wiosenna moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i dokładnie osuszyć. Kapustę poszatkować w cienkie piórka. Przełożyć do miski i delikatnie rękom rozdzielić warstwy kapusty. Ogórka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski. Pomidory także umyć, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Pokroić pomidora także w drobną kostkę, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Czosnek drobniutko posiekać i dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Dressing: W małej miseczce wymieszać trzepaczką olej, z octem i solą i pieprzem. Dodać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dressing wlać do miski z surówką i delikatnie wszystko delikatnie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pól godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy