Surówka porowa

4.5 (187 ocen)

  • 20 min

Wymyśliłam tę surówkę jako dodatek obiadowy do mięsa drobiowego. Jest wyrazista w smaku, łatwa w wykonaniu oraz błyskawiczna. Polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g świeżego pora
    65 g obranej marchewki
    135 g obranego jabłka kwaskowego
    sól, cukier, sok z cytryny- do smaku
    zielony koperek

    Sos:
    1 łyżka czubata chrzanu z żurawiną
    3 łyżki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mycie pora 1. Świeży por dokładnie myjemy, osuszamy.
  • pokrojony por 2. Kroimy pora w cienkie półplasterki.
  • pokrojony, posolony por 3. Wsypujemy do miski szklanej. Lekko solimy.
  • por, marchew, jabłko 4. Myjemy, obieramy marchew i jabłko.
  • por, starta drobno marchewka 5. Marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  • starte jabłko, por i marchewka 6. Jabłko ścieramy na dużych oczkach.
  • wymieszane warzywa na surówkę 7. Skrapiamy warzywa i jabłko sokiem z cytryny. Doprawiamy, lekko mieszamy.
  • sos w surówce z pora 8. Przygotowujemy sos:
    Mieszamy razem chrzan ze śmietanką na gładką masę.
    Polewamy nim surówkę. Lekko mieszamy.
  • surówka obiadowa porowa 9. Surówkę podajemy od razu jako dodatek do mięsa, ryb, jajek sadzonych, wędlin.
  • surówka obiadowa porowa 10. Dekorujemy według uznania.
  • surówka obiadowa porowa 11. Smacznego :)

Porady

Jeśli ktoś chce, aby por był mniej ostry, może go sparzyć wrzątkiem, po pokrojeniu. Surówkę możemy jeść do obiadu i mięsa lub na śniadanie, czy kolację z pieczywem i wędliną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka Por Koperek Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować