Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety

0 (0 ocen)

To jest mój pierwszy suflet,gdyby nie konkurs pewnie nawet przez myśl mi nie przeszło aby go zrobić. Zrobiłam go na kolację jednak nie wiedziałam że będzie aż tak syty! Jedna porcja i już człowiek najedzony :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

    - 1 udko z kurczaka
    - 1 op sera feta (270 gram,ja miałam niebieskie opakowanie)
    - 2 duże marchewki

    CZWARTY SKŁADNIK
    - 3 jajka (koniecznie temperatura pokojowa)

    Dodatkowo
    - 2 ziela angielskie
    - 1 listek laurowy
    - ok 1 łyżeczki rozmarynu
    - 3 ziarenka pieprzu
    - szczypta curry
    - pół łyżeczki vegety
    - troszkę cukru (ok pół łyżeczki)
    - sól,pieprz
    - masło i bułka tarta (do foremek)
    Do dekoracji
    -szczypiorek lub bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Suflet Jajko Przystawki

Suflet marchewkowo-mięsny z dodatkiem fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać,opłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach.Posypać cukrem,wymieszać,zakryć i wstawić do lodówki.
    Udko opłukać,zalać wodą i gdy zacznie się gotować dodać ziele,liść,rozmaryn,pieprz w ziarenkach,curry i vegete. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć udko,oddzielić mięso od kości.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka,kawałki mięsa,szczyptę pieprzu,marchew i ser feta zmiksować w malakserze (ja dodałam jeszcze 5 łyżek wywaru z mięsa). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Nastawić piekarnik na 180stopni.
    Foremki natłuścić i obficie wysypać bułką tartą (spód i brzegi)
  • 3. Pianę wymieszać z masą. Należy to robić delikatnie ale dokładnie drewnianą łopatką.
    Napełnić foremki żaroodporne tak ok 3/4 pojemności. Wyrównać. Od razu wstawić do piekarnika (inaczej krzywo urośnie) i piec ok 35-40min.
    Suflet ozdobić szczypiorkiem lub bazylią
  • 4. Suflet podawać od razu po wyjęciu bo jak wiadomo dość szybko opada.

Porady

Piana z białek musi być ubita idealnie na sztywną pianę. Można dodać paprykę ostrą w proszku, czosnek lub przyprawę do gyrosa. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika,suflet należy wyjać delikatnie. Poczas miksowania składników ser feta dodawać stopniowo i kosztować czy potrawa nie jest za słona (ja dałam cały ponieważ dla mnie nie było słone ale jeśli ktoś stwierdzi że trzeba dać np pół kostki to nic sie z sufletem nie stanie i śmiało można dawać tyle ile chcemy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować