Ciasto straciatella z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa śmietanowo - czekoladowa:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na wierzch, do reszty zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę.
2.Przełożenie:
Na pierwszy blat ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki (ok. 4 - 5 łyżek). Banany przeciąć wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na dżem.
3.Następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część masy i posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Komentarze