Straciatella na cieście bananowym

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Śmietankowa pianka z nutką adwokatu, kawałkami czekolady na bananowym cieście smakuje wybornie, polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto bananowe:
    3 duże dojrzałe banany
    75 g roztopionego masła
    2 jajka
    1 łyżka rumu
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Masa straciatella:
    1/2 L śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml likieru jajecznego Adwokat
    3/4 tabliczki czekolady deserowej

    Do dekoracji:
    1/4 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Likiery

Straciatella na cieście bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło, jajko, rum i krótko wymieszać. Na koniec dodać cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, sól i orzechy. Całość wymieszać i wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym.24x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
  • 2. Czekoladę pokroić w kostkę, żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać likier i czekoladę, wymieszać. Żelatynę rozpuścić i ciepłą wlać do masy. Gotową masę straciatella natychmiast wylać na zimny placek bananowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować