Straciatella na cieście bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło, jajko, rum i krótko wymieszać. Na koniec dodać cukier, sodę oczyszczoną, mąkę, sól i orzechy. Całość wymieszać i wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym.24x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
2.Czekoladę pokroić w kostkę, żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody.
3.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać likier i czekoladę, wymieszać. Żelatynę rozpuścić i ciepłą wlać do masy. Gotową masę straciatella natychmiast wylać na zimny placek bananowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić.
Komentarze