Struffoli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Maleńkie kulki ciasta smażone na oleju. Półkruche kuleczki miesza się w gorącej polewie z miodu i cytryny. Po uformowaniu w kształcie wieńca, dekoruje się wierzch suszonymi owocami i posypuje posypką cukrową. Struffoli nie trzyma ściśle formy, nakłada się je łyżką i podjada łyżeczką.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 czubata łyżka cukru
    35 g rozpuszczonego masła
    2 łyżki naturalnego jogurtu
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Polewa:
    150 g miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    żurawina i jagody goji do dekoracji
    posypka cukrowa do dekoracji
    cytryna w rumie do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki Ciasto

Struffoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Struffoli 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, masło, jogurt, proszek do pieczenia i sól, krótko wyrobić jednolite ciasto. Z gotowego ciasta skubać po trochu ciasto i formować kulki wielkości nieugotowanej ciecierzycy. Gotowe kulki smażyć w trzech porcjach na rozgrzanym do ok. 160 C oleju przez ok. 4-5 minut na jasno bursztynowy kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.
  • Struffoli 2. Do rondelka wyłożyć miód, dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę. Gorącą polewę wlać do kulek z ciasta, dobrze wymieszać.
    Na środek dużego talerza ustawić wąską szklankę, dookoła niej wyłożyć wymieszane z sosem ciastka, uformować na kształt wysokiego wieńca. Wierzch posypać suszonymi owocami i cukrową posypką, obłożyć plastrami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować