Strucla wiśniowo-porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka strucla wyszła ostatnio przypadkiem z mojej kuchni i już nie wróciła. Ciasto jest z mąki żytniej, z niewielką ilością cukru, a więc jest zdrowe ;)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka letniego mleka
    - 1/3 kostki drożdży
    - 3 szklanki mąki pszennej
    -1 i ½ szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
    - ½ kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - szczypta soli

    - 4 łyżki kaszy mannej
    - szklanka lub słoik wiśni
    - dżem porzeczkowy lub świeże porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla wiśniowo-porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuść w mleku. Dodaj roztopioną i wystudzoną margarynę, mąkę pszenną oraz sól i dobrze wymieszaj.
  • 2. Zagniataj ciasto, stopniowo dosypując mąkę, aż utworzy zwartą całość i przestanie kleić się do ręki. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • 3. Po tym czasie wyjmij, podziel na dziesięć równych części i wałkuj na kształt prostokątów, o grubości 0,5cm.
  • 4. W każdej z nich ponacinaj nożem 1cm paseczki na dwóch przeciwnych bokach.
  • 5. Nieprzeciętą, środkową część ciasta posyp kaszą manną, a następnie umieść na niej wiśnie i porzeczki.
  • 6. Zawijaj na przemian, prawy i lewy pasek. Piecz 20 minut w temp 160C.

Porady

W przypadku użycia owoców świeżych można dodać więcej kaszy mannej, która wchłonie sok z owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Porzeczki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować