Strucla jabłkowa z rodzynkami w rumie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki do przygotowania, odświętnie wygladający i rewelacyjny w smaku... Doskonałe zakończenie sycącej kolacji wigilijnej...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto filo (2 płaty o wymiarach 30x18): 2 plastry
    - jabłka: 3 sztuki
    - rodzynki: 100 gramów
    - rum: 50 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - cynamon: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Strucla jabłkowa z rodzynkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda niasienne, kroimy na plasterki grubości 2 mm, odstawiamy.
    Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy do nasiąknięcia.
    Masło rozpuszczamy.
  • 2. Na papierze do pieczenia układamy jeden płat ciasta filo, smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim płatem, który również smarujemy masłem.
    Na cieście układamy plasterki jabłek, posypujemy odsączonymi z rumu rodzynkami, cukrem i cynamonem.
    Pomagając sobie papierem, zwijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi, lekko dociskając i uważając jednocześnie, aby ciasto się nie rozerwało, gdyż jest bardzo delikatne.
  • 3. Roladę przenosimy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 35 minut.
    Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować