Strucla jabłkowa z rodzynkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda niasienne, kroimy na plasterki grubości 2 mm, odstawiamy.
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy do nasiąknięcia.
Masło rozpuszczamy.
2.Na papierze do pieczenia układamy jeden płat ciasta filo, smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim płatem, który również smarujemy masłem.
Na cieście układamy plasterki jabłek, posypujemy odsączonymi z rumu rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Pomagając sobie papierem, zwijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi, lekko dociskając i uważając jednocześnie, aby ciasto się nie rozerwało, gdyż jest bardzo delikatne.
3.Roladę przenosimy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 35 minut.
Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze