Strucla jabłkowa z daktylami, cynamonem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu roztopić masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając wodę (ciasto musi się odklejać od dna miski). Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować cienko.
2.Zetrzeć skórkę z całej cytryny a z jej połowy wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Do jabłek dodać cukier, skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Ciasto przesmarować roztopionym masłem.
3.Na ciasto wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, daktylami i cynamonem. Nadzienie ułożyć tak, aby pozostał 3-4 cm margines.
4.Zwinąć struclę zawijając najpierw krótsze brzegi do środka a następnie długie.
5.Zwiniętą struclę ostrożnie przełożyć na blaszkę z pergaminem. Posmarować jej wierzch stopionym masłem. Piec ok 40 minut w 225 st C. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.
6.Śmietanę ubić nie całkiem na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie imbir. Struclę podawać jeszcze ciepłą, posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietanką imbirową.
Komentarze