Strucla jabłkowa z daktylami, cynamonem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rozkosz dla podniebienia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    3 łyżki masła
    1,5 szkl mąki
    0,5 szkl wody
    2 żółtka
    szczypta soli

    NADZIENIE
    70 dag kwaśnych jabłek
    5 dag rodzynek
    5 dag daktyli
    1 cytryna
    1/3 szkl cukru
    cynamon

    ŚMIETANA
    0,5 l śmietany 30%
    1 łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla jabłkowa z daktylami, cynamonem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. W naczyniu roztopić masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając wodę (ciasto musi się odklejać od dna miski). Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować cienko.
  • 2. Zetrzeć skórkę z całej cytryny a z jej połowy wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Do jabłek dodać cukier, skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Ciasto przesmarować roztopionym masłem.
  • ... 3. Na ciasto wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, daktylami i cynamonem. Nadzienie ułożyć tak, aby pozostał 3-4 cm margines.
  • ... 4. Zwinąć struclę zawijając najpierw krótsze brzegi do środka a następnie długie.
  • ... 5. Zwiniętą struclę ostrożnie przełożyć na blaszkę z pergaminem. Posmarować jej wierzch stopionym masłem. Piec ok 40 minut w 225 st C. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.
  • 6. Śmietanę ubić nie całkiem na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie imbir. Struclę podawać jeszcze ciepłą, posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietanką imbirową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować