Strucla drezdeńska

4.5 (152 ocen)

  • 25 min

Wyśmienity przepis dla smakoszy ciast drożdżowych

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 jajka + 1 jajko do posmarowania strucli
    8 dag drożdży
    25 dag masła
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    Sól do smaku
    ¾ szklanki cukru
    20 dag pokruszonych migdałów
    80 dag rodzynek
    Brzoskwinie z puszki
    Tłuszcz i mąka po formy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla drezdeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • strucla drezdeńska 1. Mąkę przesypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, wlać jogurt odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie wbić jajka, dodać roztopione masło, sól, cukier. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Ostrożnie dodać pokruszone migdały i rodzynki, wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ułożyć na nim brzoskwinie i uformować struclę. Podzielić na 3 części i delikatnie przełożyć do natłuszczonych foremek. Pozostawić około 10 minut, aby trochę podrosło.
    Rozkłócić jajko i posmarować strucle. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut.
    Udekorować polewą: 15 dag cukru pudru dokładnie wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami wody.

Porady

Gotowe ciasto można również udekorować brzoskwiniami, rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować