1 kg mąki
2 jajka + 1 jajko do posmarowania strucli
8 dag drożdży
25 dag masła
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Sól do smaku
¾ szklanki cukru
20 dag pokruszonych migdałów
80 dag rodzynek
Brzoskwinie z puszki
Tłuszcz i mąka po formy
Strucla drezdeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, wlać jogurt odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie wbić jajka, dodać roztopione masło, sól, cukier. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Ostrożnie dodać pokruszone migdały i rodzynki, wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ułożyć na nim brzoskwinie i uformować struclę. Podzielić na 3 części i delikatnie przełożyć do natłuszczonych foremek. Pozostawić około 10 minut, aby trochę podrosło.
Rozkłócić jajko i posmarować strucle. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut.
Udekorować polewą: 15 dag cukru pudru dokładnie wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami wody.
Porady
Gotowe ciasto można również udekorować brzoskwiniami, rodzynkami.
Komentarze