Strucla morelowo - wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.Roztopione masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki i wlewamy mleko.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy prostokąt. 2 części smarujemy konfiturą morelowa i zwijamy. Kolejne 2 części smarujemy konfiturą wiśniowa i zawijamy. Do nasmarowanej blaszki masłem kładziemy 2 roladki (jedną z konfiturą wiśniową obok z konfiturą morelową) na to kładziemy kolejne dwie o rożnych smakach konfitury. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Strucle podajemy z lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Komentarze