Strucla morelowo - wiśniowa

0 (0 ocen)

Pyszna strucla na śniadanie czy do kawy !

Składniki:

  • Składniki :
    1/2 słoika konfitury morelowa,
    1/2 słoika konfitury wiśniowa,

    1/2 opakowania suchych drożdży,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mleka (temperatura pokojowa),
    250g mąki,
    50g masła, 2
    jajka,
    szczypta soli.

Strucla morelowo - wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.Roztopione masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki i wlewamy mleko.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy prostokąt. 2 części smarujemy konfiturą morelowa i zwijamy. Kolejne 2 części smarujemy konfiturą wiśniowa i zawijamy. Do nasmarowanej blaszki masłem kładziemy 2 roladki (jedną z konfiturą wiśniową obok z konfiturą morelową) na to kładziemy kolejne dwie o rożnych smakach konfitury. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Strucle podajemy z lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy