Steki z tuńczyka z salsą z cukinii

0 (0 ocen)

Polędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni.

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka
    gałązka świeżego rozmarynu
    3 łyżki oliwy
    kolorowy pieprz
    sól

    Salsa:

    1 młoda cukinia
    1 cebula
    1 papryka
    1 pomidor
    oregano
    słodka papryka
    pieprz
    sól
    50 ml soku z pomarańczy
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Stek Ryba

Steki z tuńczyka z salsą z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki. Odstawiamy na około 20 minut. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z każdej strony.

    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Steki Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować