Delitakny stek z tuńczyka w połączeniu z delikatną sałatką typu greckiego to wykwintne a jednocześnie bardzo proste i szybkie danie.
Składniki:
2 steki z tuńczyka
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
Sałatka typu greckiego:
(1 porcja )
garść mieszanki sałat
pół pomidora
kawałek zielonego ogórka
ćwiartka małej czerownej cebuli
kilka zielonych oliwek
ser feta
ulubione zioła do sałatek
oliwa z oliwek
Stek z tuńczyka z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Skrop oliwą w oliwek i odstaw do lodówki na 20 min.
2.Przygotuj sałatke – sałatę rozłoż na talerzu, pomidora i ogórka pokrój z mniejsze kawałki, cebule w piórka, oliwki w plasterki a ser feta w kostkę. Skłądniki rozłóz równomiernie na sałacie, oprósz ulubionymi ziołami do sałatki i skrop oliwą z oliwek.
3.Rozgrzej dobrze patelnie grillową, smaż tuńczyka z obu stron po 2-3 min. Podawaj z przygotowana sałatką.
Porady
Sałatke można skropić ulubionym sosem sałatkowym według uznania.
Komentarze