Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę i dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę pozostawić w misce, przykryć folią aluminiową i odstawić na ok. 30-40 minut. Nie trzymać w lodówce.
Składniki marchewki połączyć ze sobą. Roztopić na patelni. Marchewki oskrobać. Obgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Odcedzić – grillować dopiero gdy mięso będzie w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni oraz bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.
Na rozgrzaną patelnię położyć ligawę wołową i grillować z każdej strony przez 2-3 minuty. Następnie mięso przenieść do naczynia żaroodpornego, polać po wierzchu łyżką marynaty i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 – 16 minut (czas zależy od wielkości i grubości ligawy oraz od tego czy lubimy krwiste, czy wypieczone mięso).
Marchewki karmelizować na patelni ok 5 min. Marchewki można odgrzewać na patelni.
Komentarze