Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami

4.49 (178 ocen)

Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami

Składniki:

  • 1/2 kg ligawy wołowej

    Marynata mięsa:
    1 łyżka octu balsamicznego
    3 łyżeki oliwy
    1 łyżkamusztardy francuskiej
    sok i skórka otarta z ćwiarki cytryny
    1/2 łyżeczki miodu
    1 ząbek czosnku (bardzo drobno posiekane)
    pieprz i sól


    Marchewka karmelizowana:
    6 sztuk marchewek
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę i dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę pozostawić w misce, przykryć folią aluminiową i odstawić na ok. 30-40 minut. Nie trzymać w lodówce.

    Składniki marchewki połączyć ze sobą. Roztopić na patelni. Marchewki oskrobać. Obgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Odcedzić – grillować dopiero gdy mięso będzie w piekarniku.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni oraz bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.

    Na rozgrzaną patelnię położyć ligawę wołową i grillować z każdej strony przez 2-3 minuty. Następnie mięso przenieść do naczynia żaroodpornego, polać po wierzchu łyżką marynaty i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 – 16 minut (czas zależy od wielkości i grubości ligawy oraz od tego czy lubimy krwiste, czy wypieczone mięso).

    Marchewki karmelizować na patelni ok 5 min. Marchewki można odgrzewać na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować