Staropolski napój cytrynowy

4.5 (166 ocen)

  • 25 min

Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Dodatek mięty zapewnia niezwykły smak. Napój jest dużo lepszy niż drogie i kaloryczne, kolorowe wody gazowane ze sklepu.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 litr wody
    skórka otarta z cytryny
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki suszonych listków mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Staropolski napój cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę z cytryny, listki mięty, cukier zalewamy 1 literm wrzątku. Przykrywamy na 15 minut.
  • 2. Cedzimy napój. Dodajemy miód i sok z cytryn. Mieszamy. Napój podajemy schłodzony.

Porady

Napój doskonale smakuje, kiedy wrzucimy do szklanki plasterek cytryny i kilka zielonych winogron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięta Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować