Piekę go od wielu lat i nie tylko z okazji świąt. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
Składniki:
Kołacz: ok. 1,5 kg mąki pszennej
● 15 dag twarogu
● 3 jajka
● 5 dag drożdży
● sól
● białko.
Posypka: 10 dag twarogu
● po 2 łyżki mąki i mleka
● 1 mała cebula
● szczypta soli
Staropolski kołacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, mieszamy
z 2 szkl. ciepłej wody
i 3 szkl. mąki. Odstawiamy na
2-3 godziny. Dodajemy roztrzepane
jajka, sól, pokruszony
twaróg i dosypujemy tyle
mąki, aby wyrobić gęste ciasto.
Odstawiamy na 20 minut.
Formujemy okrągły bochenek,
smarujemy białkiem.
2.Cebulę kroimy w kostkę,
twaróg kruszymy i mieszamy
z pozostałymi składnikami posypki.
Wykładamy na wierzch,
dociskamy. Pieczemy 1,5 godziny
w temp. 180 °C. Smakuje
z masłem i wędliną.
Komentarze