Staropolski karczek w ziemniaczanej zapiekance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Olej, ocet balsamiczny, sos sojowy i czosnek w plasterkach mieszamy w misce.
2.Karczek obtaczamy w marynacie i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
3.Surowy boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
4.Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i wsypujemy ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Karczek wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z resztą marynaty.
6.Cebulę kroimy w piórka, doprawiamy solą,pieprzem, cukrem i tymiankiem. Smażymy na patelni po karczku.
7.Tłuszczem wytopionym z boczku smarujemy blachę. Wykładamy równomiernie talarki surowych ziemniaków. Posypujemy solą i wykładamy skwarki.
8.Wykładamy równomiernie usmażoną cebulę.
9.Układamy usmażony karczek.
10.Pieczarki kroimy i układamy na karczku.
11.Posypujemy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym.
12.Smarujemy całość wymieszanym majonezem z ketchupem i musztardą.
13.Wylewamy równomiernie masę jajeczno-śmietanową i układamy gałązki tymianku.
Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 80 minut (do miękkości ziemniaków).
14.Po upieczeniu odstawiamy do związania się.
Smacznego !
Komentarze