Staropolski karczek w ziemniaczanej zapiekance

4.5 (143 ocen)

pyszne i syte danie

Składniki:

  • 7 plastrów karczku
    50ml oleju
    1/2 łyżki octu balsamicznego (u mnie w kremie)
    3 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
    2 ząbki czosnku

    mąka do panierowania karczku
    3 średnie cebule
    6 pieczarek
    1 duży kiszony ogórek
    120g surowego boczku
    1kg ziemniaków
    200g śmietany 12%
    2 jajka
    100g sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka musztardy
    parę gałązek tymianku
    cukier
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Staropolski karczek w ziemniaczanej zapiekance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Marynata:
    Olej, ocet balsamiczny, sos sojowy i czosnek w plasterkach mieszamy w misce.
  • karczek w marynacie 2. Karczek obtaczamy w marynacie i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
  • boczek 3. Surowy boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
  • masa jajeczno-śmietanowa 4. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i wsypujemy ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • karczek 5. Karczek wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z resztą marynaty.
  • cebula 6. Cebulę kroimy w piórka, doprawiamy solą,pieprzem, cukrem i tymiankiem. Smażymy na patelni po karczku.
  • ziemniaki z boczkiem 7. Tłuszczem wytopionym z boczku smarujemy blachę. Wykładamy równomiernie talarki surowych ziemniaków. Posypujemy solą i wykładamy skwarki.
  • ziemniaki z cebulą 8. Wykładamy równomiernie usmażoną cebulę.
  • +karczek 9. Układamy usmażony karczek.
  • +pieczarki 10. Pieczarki kroimy i układamy na karczku.
  • + ogórek kiszony 11. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym.
  • z sosem majonezowo-ketchupowym 12. Smarujemy całość wymieszanym majonezem z ketchupem i musztardą.
  • przed pieczeniem 13. Wylewamy równomiernie masę jajeczno-śmietanową i układamy gałązki tymianku.
    Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 80 minut (do miękkości ziemniaków).
  • po upieczeniu 14. Po upieczeniu odstawiamy do związania się.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować