Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je, a powstały wywar grzybowy zachowujemy. Gdy grzyby ostygną kroimy je w paski lub drobniejsze kawałki.
2.Mięso kroimy w kostkę około 1-1,5cm. Do miski wsypujemy mąkę. W głębokiej patelni lub garnku rozpuszczamy smalec. Mięso panierujemy w mące, strzepujemy jej nadmiar, i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony.
3.Dodajemy pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wywarem z grzybów – około 2,5-3 szklanki (jeśli nie mamy go aż tyle, to dolewamy wody), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i zagotowujemy.
4.Gulasz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut. Gulasz co jakiś czas mieszamy, bo mąka może przywierać do dna. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Jeśli gulasz jest za mało gęsty to dodajemy 1-2 łyżeczki mąki przez sitko bezpośrednio do gulaszu cały czas mieszając. Jeśli gulasz jest za gęsty to podlewamy go odrobiną wody.
Życzę smacznego
Komentarze