Staropolska baba parzona

4.5 (188 ocen)

  • Średni

Gdy baba się piecze, jej zapach unosi się w całym domu. Takiego zapachu nie przyniesiemy z cukierni. Warto ją upiec, ale potrzebne będzie sporo czasu i dużo serca, bo baba ta, nie jest babą łatwą.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (i dodatkowo 1/4 szklanki na podsypywanie wyrabianego ciasta): 500 gramów
    - mleko 3,2%: 250 mililitrów
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier puder: 150 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - rum (kieliszek lub kilka kropli aromatu rumowego): 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 100 gramów
    - rodzynki (namoczone, odsączone i osuszone): 150 gramów
    - skórka pomarańczowa (10 - 20g należy pozostawić do dekoracji): 100 gramów

    - cukier: 200 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - gorąca woda: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Staropolska baba parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwagi: 1. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na wyrośnięcie ciasta oraz czas potrzebny na przygotowanie lukru.
    2. Babę piekłam w formie babkowej z kominem o śr. 21cm i wys. 10cm. Można ją również upiec w tortownicy z kominem o śr. 24cm.
    3. Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta drożdżowe i biszkoptowe" Kolekcja Kuchni Polskiej autorstwa Ewy Aszkiewicz. Przepis jednak zmieniłam zarówno co do proporcji składników, jak i sposobu wykonania.
  • 2. Mąkę przesiać i podzielić na 2 części - 150 i 350g.
  • baba  parzona 3. Zagotować mleko, wrzącym powoli zalać 150g mąki, dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki.
  • baba parzona 4. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać i ...
  • baba parzona 5. ... dodać do przestudzonej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ale z dala od źródeł ciepła) na około 20 - 30 minut. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • baba parzona 6. Utrzeć żółtka z cukrem na puch...
  • baba parzona 7. ... i dodać do wyrośniętgo zaczynu wraz z resztą mąki (350g), szczyptą soli, cukrem waniliowym i rumem (lub aromatem rumowym).
  • baba parzona 8. Wyrobić ciasto. Będzie bardzo klejące, dlatego należy na talerz nasypać 1/4 szklanki mąki (ale nie więcej) i co jakiś czas "maczać" w niej dłoń. Z wyrabianiem ciasta najlepiej się nie spieszyć. Im dłużej wyrabiane, tym lepsze.
  • baba parzona 9. Do wyrobionego ciasta wlać stopione i przestudzone masło. Wyrobić do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
  • baba  parzona 10. W cieście zrobić dołek, włożyć do niego rodzynki i skórkę pomarańczową. Połączyć składniki.
  • baba parzona 11. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ale oddalone od źródeł ciepła) na 30 - 45 minut.
  • baba parzona 12. Wyrośnięte ciasto...
  • baba parzona 13. ... przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto nie może sięgać wyżej niż do połowy wysokości formy. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na następne 30 - 45 minut.
  • baba parzona 14. Po tym czasie, pięknie wyrośniętą babę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180st. około 1 godziny (ja piekłam 1 godzinę i 5 minut). Wyłączć piekarnik, gdy wierzch baby się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Pozostawić ją w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż trochę przestygnie.
  • baba parzona 15. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć babę z formy (wychodzi bardzo łatwo) i pozostawić na kratce do dalszego studzenia.
  • baba parzona 16. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorcą wodą. Lukrem polać babę, ozdobić pozostawioną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować