Gdy baba się piecze, jej zapach unosi się w całym domu. Takiego zapachu nie przyniesiemy z cukierni. Warto ją upiec, ale potrzebne będzie sporo czasu i dużo serca, bo baba ta, nie jest babą łatwą.
Średni
Składniki:
- mąka pszenna (i dodatkowo 1/4 szklanki na podsypywanie wyrabianego ciasta): 500 gramów
- mleko 3,2%: 250 mililitrów
- drożdże swieże: 50 gramów
- żółtka: 5 sztuk
- cukier puder: 150 gramów
- cukier waniliowy: 1 sztuka
- rum (kieliszek lub kilka kropli aromatu rumowego): 50 gramów
- sól: 1 szczypta
- masło: 100 gramów
- rodzynki (namoczone, odsączone i osuszone): 150 gramów
- skórka pomarańczowa (10 - 20g należy pozostawić do dekoracji): 100 gramów
- cukier: 200 gramów
- sok z cytryny: 1 łyżka
- gorąca woda: 3 łyżki
Staropolska baba parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwagi: 1. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na wyrośnięcie ciasta oraz czas potrzebny na przygotowanie lukru.
2. Babę piekłam w formie babkowej z kominem o śr. 21cm i wys. 10cm. Można ją również upiec w tortownicy z kominem o śr. 24cm.
3. Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta drożdżowe i biszkoptowe" Kolekcja Kuchni Polskiej autorstwa Ewy Aszkiewicz. Przepis jednak zmieniłam zarówno co do proporcji składników, jak i sposobu wykonania.
2.Mąkę przesiać i podzielić na 2 części - 150 i 350g.
3.Zagotować mleko, wrzącym powoli zalać 150g mąki, dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki.
4.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać i ...
5.... dodać do przestudzonej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ale z dala od źródeł ciepła) na około 20 - 30 minut. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
6.Utrzeć żółtka z cukrem na puch...
7.... i dodać do wyrośniętgo zaczynu wraz z resztą mąki (350g), szczyptą soli, cukrem waniliowym i rumem (lub aromatem rumowym).
8.Wyrobić ciasto. Będzie bardzo klejące, dlatego należy na talerz nasypać 1/4 szklanki mąki (ale nie więcej) i co jakiś czas "maczać" w niej dłoń. Z wyrabianiem ciasta najlepiej się nie spieszyć. Im dłużej wyrabiane, tym lepsze.
9.Do wyrobionego ciasta wlać stopione i przestudzone masło. Wyrobić do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
10.W cieście zrobić dołek, włożyć do niego rodzynki i skórkę pomarańczową. Połączyć składniki.
11.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ale oddalone od źródeł ciepła) na 30 - 45 minut.
12.Wyrośnięte ciasto...
13.... przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto nie może sięgać wyżej niż do połowy wysokości formy. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na następne 30 - 45 minut.
14.Po tym czasie, pięknie wyrośniętą babę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180st. około 1 godziny (ja piekłam 1 godzinę i 5 minut). Wyłączć piekarnik, gdy wierzch baby się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Pozostawić ją w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż trochę przestygnie.
15.Po wyjęciu z piekarnika wyjąć babę z formy (wychodzi bardzo łatwo) i pozostawić na kratce do dalszego studzenia.
16.Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorcą wodą. Lukrem polać babę, ozdobić pozostawioną skórką pomarańczową.
Komentarze