Staropolska zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie płuczemy. Zalewamy je zimną wodą (3l), dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa.
2.Gdy warzywa i mięso się gotują to gotujemy jajka na twardo oraz ryż na sypko. Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy.
Warzywa i mięso wyjmujemy, a powstały wawar przecedzamy przez sito. Mięso dzielimy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w półtalarki, a pietruszkę i selera w kostkę.
3.Wywar przelewam do garnka, ponownie zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w zimnym mleku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Taką mieszankę wlewamy do wywaru i zagotowujemy.
4.Zupa powinna zgęstnieć. Wówczas dodajemy mięso, warzywa, ryż oraz koperek. Zupę zagotowujemy, gotujemy 1 minutę. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy zupę z ognia.
Każdą porcję zupy posypujemy jajkiem.
Życzę smacznego
Komentarze