Staropolska zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie migdały przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno siekamy.
2.Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone migdały i podgrzewamy 15 minut na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy i przykrywamy, aby na mleku nie zrobił się kożuch.
3.Tuż przed podaniem do gorącej zupy dodajemy cukier (tyle, ile lubimy, by zupa była odpowiednio słodka) i dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
4.Ryż gotujemy na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy i wkładamy odpowiednie porcje na talerze. Wlewamy zupę migdałową. Możemy ją udekorować obranymi ze skórki całymi migdałami. Podajemy na ciepło.
Komentarze