Staropolska zupa migdałowa

4.49 (158 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Zofia Drużbacka

  • Łatwy

Składniki:

  • - migdały: 1 szklanka
    - mleko 3,2%: 6 szklanek
    - cukier (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - ryż: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Staropolska zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie migdały przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno siekamy.
  • 2. Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone migdały i podgrzewamy 15 minut na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy i przykrywamy, aby na mleku nie zrobił się kożuch.
  • 3. Tuż przed podaniem do gorącej zupy dodajemy cukier (tyle, ile lubimy, by zupa była odpowiednio słodka) i dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
  • 4. Ryż gotujemy na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy i wkładamy odpowiednie porcje na talerze. Wlewamy zupę migdałową. Możemy ją udekorować obranymi ze skórki całymi migdałami. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować