Stollen

0 (0 ocen)

Tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii i marcepanu, jadane w okresie świąt bożonarodzeniowych, stąd też jego inna popularna nazwa: Christstollen. Dzisiaj chcę Wam zaproponować moją własną wersję tego popularnego niemieckiego wypieku.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    170 g cukru
    200 ml mleka
    42 świeżych drożdży
    180 g masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Przyprawa do ciasta:
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    1/2 laski wanilli, należy ją w całości zmielić
    lub bardzo drobno posiekać
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Nadzienie:
    100 g orzechów włoskich
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6 suszonych śliwek
    2-3 łyżki białego rumu
    150 g marcepanu
    100 g nugatu twardego
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    (do smarowania ciasta)

    Glazura:
    50 g masła
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, pozostawić, by się spieniły. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, cukier, sól, jajko, wlać spienione drożdże, wyrabiać robotem z hakiem. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do jeszcze nie wyrobionego ciasta. Wyrobić razem na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odczekać godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • 2. Śliwki pokroić w małe kawałki, razem z skórką pomarańczową zalać rumem. Orzechy posiekać, migdały podprażyć na suchej patelni. Nugat i marcepan pokroić w małe kawałki.
  • Zrolowane ciasto 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na wielkość blachy od piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całą powierzchnię posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem a następnie wyłożyć orzechy i resztę dodatków. Ciasto rolować z dwóch stron (bokami) do środka, aż się połączą. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
  • Ciasto po upieczeniu 4. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, zmniejszyć do 175 st. C, stollen piec ok. 35-45 minut. Jeszcze gorący smarować masłem i natychmiast posypywać obficie cukrem pudrem.

Porady

Żeby ciasto długo pozostało świeże i nie wysychało, należy po upieczeniu i przestudzeniu zawinąć je szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i przechowywać w chłodnym miejscu, w temp. od 10 do max 16 st. C, nigdy w lodówce, zamrażanie też nie jest najlepszą metodą na to ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niemiecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować