Stollen

0 (0 ocen)

Stollen to tradycyjne ciasto z Drezna, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Wg. legend jego kształt/wygląd przypomina pieluszki narodzonego Dzieciątka.

Składniki:


  • NA 2 Stollen
    500g mąki,
    42g drożdży,
    150ml mleka,
    150g masła,
    1 jajko,
    80g cukru,
    75g posiekanych migdałów,
    75g rodzynek,
    4 łyżki rumu,
    175g mieszanki: suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanej skórki cytrynowej,
    szczypta soli,
    200g marcepanu,

    oraz

    40g masła
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w rumie.
  • 2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, wymieszać je. Mąkę przesiać do miski. Wlać rozpuszczone drożdże oraz lekko ciepłe mleko. Całość przemieszać widelcem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
  • 3. Po tym czasie dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko oraz stopione i lekko przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odklejało się od ręki i ścianek miski. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Na koniec oddać skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki wraz z rumem, żurawinę i migdały. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę.
  • 4. Ciasto wyjąć i zagnieść na posypanej mąką stolnicy. Podzielić na 2 części i z każdej uformować prostokąt ok. 20 x 25 cm, wałkując tylko przez środek.
  • 5. Marcepan podzielić na 2 części i uformować wałki. Na cieście ułożyć wałek marcepanu i złożyć ciasto, formując kształt bochenka.
  • 6. Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze oba bochenki. Piec w 160 stopniach ok. 1 godzinę, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
  • zapakowany stollen 7. Jeszcze ciepłe ciasta posmarować masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Odstawić do ostudzenia, po czym zawinąć w papier i zostawić na minimum tydzień w chłodnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować