Stollen to tradycyjne ciasto z Drezna, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Wg. legend jego kształt/wygląd przypomina pieluszki narodzonego Dzieciątka.
2.Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, wymieszać je. Mąkę przesiać do miski. Wlać rozpuszczone drożdże oraz lekko ciepłe mleko. Całość przemieszać widelcem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
3.Po tym czasie dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko oraz stopione i lekko przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odklejało się od ręki i ścianek miski. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Na koniec oddać skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki wraz z rumem, żurawinę i migdały. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę.
4.Ciasto wyjąć i zagnieść na posypanej mąką stolnicy. Podzielić na 2 części i z każdej uformować prostokąt ok. 20 x 25 cm, wałkując tylko przez środek.
5.Marcepan podzielić na 2 części i uformować wałki. Na cieście ułożyć wałek marcepanu i złożyć ciasto, formując kształt bochenka.
6.Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze oba bochenki. Piec w 160 stopniach ok. 1 godzinę, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
7.Jeszcze ciepłe ciasta posmarować masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Odstawić do ostudzenia, po czym zawinąć w papier i zostawić na minimum tydzień w chłodnym miejscu
Komentarze