Smaczna sałatka idealna na imprezy i spotkania ze znajomymi
45 min
Składniki:
Makaron świderki około150-200 g
Szynka około 15 dag
Ser żółty 15 dag
4-5 dużych pieczarek
1 duża cebula
5 ogórków konserwowych
Pęczek szczypiorku
Puszka kukurydzy
Orzechy włoskie 10 dag
5-7 większych rzodkiewek
2 jaja na twardo
Pomidor
Oliwki zielone 10-15 dag
Sól
Pieprz
Papryka ostra w proszku
6-7 łyżek majonezu
2 łyżeczki chrzanu
Świderkowa sałatka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 5-6 minut. Odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia. Pieczarki również gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia. W między czasie szynkę, ser żółty, cebulę, pomidora, jaja i rzodkiewki kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe i oliwki kroimy w talarki, a orzechy włoskie i szczypiorek drobno siekamy. Ostudzone pieczarki kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski wsypujemy wystudzony makaron , dodajemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Majonez łączymy z chrzanem, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
Porady
Jeżeli ktoś lubi bardziej ostrą może dodać więcej chrzanu lub chili
Komentarze