Świderkowa sałatka orzechowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna sałatka idealna na imprezy i spotkania ze znajomymi

  • 45 min

Składniki:

  • Makaron świderki około150-200 g
    Szynka około 15 dag
    Ser żółty 15 dag
    4-5 dużych pieczarek
    1 duża cebula
    5 ogórków konserwowych
    Pęczek szczypiorku
    Puszka kukurydzy
    Orzechy włoskie 10 dag
    5-7 większych rzodkiewek
    2 jaja na twardo
    Pomidor
    Oliwki zielone 10-15 dag
    Sól
    Pieprz
    Papryka ostra w proszku
    6-7 łyżek majonezu
    2 łyżeczki chrzanu

Świderkowa sałatka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 5-6 minut. Odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia. Pieczarki również gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia. W między czasie szynkę, ser żółty, cebulę, pomidora, jaja i rzodkiewki kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe i oliwki kroimy w talarki, a orzechy włoskie i szczypiorek drobno siekamy. Ostudzone pieczarki kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski wsypujemy wystudzony makaron , dodajemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Majonez łączymy z chrzanem, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardziej ostrą może dodać więcej chrzanu lub chili

Komentarze

Podobne przepisy