Świderki po polsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
    250 g kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    150 g pieczarek
    1 łyżka masła
    250 g surowego wędzonego boczku
    1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
    maggi
    mielony kminek
    pieprz czarny mielony

Świderki po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.

    Boczek kroimy w kostkę.

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.

    Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.

    Do smaku doprawiamy maggi, kminkiem i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy