Świderki w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mój sposób na szybki i smaczny obiad. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos, potem już tylko łączymy składniki, wykładamy na talerze i posypujemy serem - danie gotowe jest w mniej niż 20 minut.

  • 20 min

Składniki:

  • - 40 dag makaronu świderki,
    - 4 łodygi selera naciowego,
    - 2 średnie marchewki,
    - puszka pomidorów w całości, bez skórki,
    - 1/2 cebuli,
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki oleju,
    - oregano, bazylia,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz,
    - 2 łyżki drobno startego, żółtego sera.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świderki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był al dente (stawiał lekki opór zębom),
    W czasie gotowania przygotowujemy sos: warzywa myjemy, osuszamy,
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy kroimy na kawałki, cebulę w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Pomidory z puszki osączamy (zalewę zachowujemy) i kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy razem 1-2 minuty, a następnie dodajemy seler naciowy i marchew. Po 4 minutach dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami oraz dolewamy porcjami zalewę z pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem do momentu zgęstnienia sosu - warzywa powinny się rozpaść (ok. 8 minut), od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Makaron osączamy, wrzucamy do sosu i mieszamy by sos dokładnie oblepił świderki.
    Makaron z sosem nakładamy na talerze, posypujemy tartym, żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować