Mój sposób na szybki i smaczny obiad. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos, potem już tylko łączymy składniki, wykładamy na talerze i posypujemy serem - danie gotowe jest w mniej niż 20 minut.
Świderki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był al dente (stawiał lekki opór zębom),
W czasie gotowania przygotowujemy sos: warzywa myjemy, osuszamy,
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy kroimy na kawałki, cebulę w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Pomidory z puszki osączamy (zalewę zachowujemy) i kroimy w kostkę.
2.W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy razem 1-2 minuty, a następnie dodajemy seler naciowy i marchew. Po 4 minutach dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami oraz dolewamy porcjami zalewę z pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem do momentu zgęstnienia sosu - warzywa powinny się rozpaść (ok. 8 minut), od czasu do czasu mieszając.
3.Makaron osączamy, wrzucamy do sosu i mieszamy by sos dokładnie oblepił świderki.
Makaron z sosem nakładamy na talerze, posypujemy tartym, żółtym serem.
Komentarze