Świąteczne uszka do barszczu

4.49 (180 ocen)

Obowiązkowo na święta

Składniki:

  • Składniki uszka z pieczarkami :

    300g pieczarek,
    1 duża cebula,
    sól,
    pieprz.


    Składniki uszka z grzybami :

    30g suszonych grzybów,
    1 cebula,
    sól,
    pieprz,
    olej.


    Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    2 łyżki ciepłego stopionego masła.
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Uszka

Świąteczne uszka do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczne uszka do barszczu 1. Przygotowanie ciasta:

    Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki.

    Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie.
  • 2. Przygotowanie farsz z grzybów leśnych :
    Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).
  • 3. Przygotowanie z pieczarek:

    Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować