Świąteczne uszka do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki.
Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie.
2. Przygotowanie farsz z grzybów leśnych :
Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).
3. Przygotowanie z pieczarek:
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze