Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej oraz roztrzepane jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe przykryj ściereczką.
Suszone śliwki wrzuć do rondelka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a śliwki się rozgotują (widelcem rozetrzyj większe kawałki śliwek), dodaj sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon i wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj orzechy, czekoladę, skórkę kandyzowaną i całość połącz. Zostaw do ostygnięcia.
Ciasto podziel na pół i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój krążki. Na każdy nałóż śliwkowy farsz i dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pierogi gotuj partiami, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odcedź i powtórzyć to samo z resztą pierogów.
Podawaj posypane cynamonem, czekoladą, orzechami lub polane masełkiem.
Komentarze