Świąteczne pierniki marchewkowe

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Takie małe pierniki są bardzo fajną ozdobą świątecznego stołu, ładnie wyglądają i w dodatku są bardzo smaczne i wilgotne. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek w kształcie gwiazdki i choinki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka utartej marchwi
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    2 łyżki przyprawy do piernika
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    50 gram posiekanych orzechów
    Dodatkowo:
    Foremki w dowolnym kształcie
    Polewa karmelowa
    Posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Świąteczne pierniki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy olej i dodajemy przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy utartą marchew oraz posiekane orzechy, mieszamy. Masę przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniki wyjmujemy z foremek, smarujemy rozpuszczoną polewą i posypujemy posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować