Świąteczne kluski z makiem i orzechami

5 (146 ocen)

Pyszna alternatywa wigilijnej kutii dla tych którzy lubią kluseczki. Nie za słodka, z chrupiącymi orzechami i mięciutkimi kluseczkami. Pycha! Przygotowuję je zawsze z moimi dzieciakami Igorem (4 lata) i Niną (2 lata).

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    szklanka maki pszennej
    jajko
    szczypta soli
    50 g masła
    45g maku
    60g rodzynek
    60g orzechów włoskich
    2-3 łyżki cukru wg. uznania
    kandyzowana skórka cytrynowa w syropie
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Świąteczne kluski z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Bardzo dokładnie ugnieść. Dodać maki, jajko i sól i zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy około 2cm i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
    Masło roztopić, dodać mak, orzechy, rodzynki i cukier. Połączyć z odcedzonymi kluskami. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.

Porady

Zamiast cukru można równie dobrze użyć miodu. Żeby ułatwić sobie pracę w Wigilie kluski można przygotować wcześniej i zamrozić. Na kilka godzin przed podaniem należy je wyjąć z zamrażalnika aby rozmroziły się samoistnie i podgrzać wraz z makiem i bakaliami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować