Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Na świątecznym stole nie powinno brakować ulubionych potraw. Moja rodzina uwielbia gołąbki. W wersji świątecznej przygotowuję je z grzybami leśnymi. Pachną i smakują wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 gramów mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
    1 główka kapusty włoskiej ( potrzebujemy 8-10 najładniejszych, dużych liści)
    500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
    80 gramów cebuli ( 1 średniej wielkości cebula )
    0,5 szklanki kuskusu
    2-3 listki laurowe
    0,5 łyżeczeki mielonego ziela angielskiego (lub 3 ziarenka)
    2 szczypty soli
    1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    2 łyżki suszonego aromatycznego majeranku
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
    1- 2 czerstwe kajzerki (namoczone, odciśnięte)
    1 duże jajko
    0,5 szklanki namoczonych w gorącej wodzie grzybów leśnych

    do zagęszczenia sosu:

    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 ml zimnej wody (najlepiej wcześniej przegotowanej i ostudzonej)



Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczone, odsączone grzyby zmiksować w blenderze.
  • 2. Kuskus zalać szklanką bulionu, przykryć, odstawić na 5 minut (powinien wchłonąć cały płyn).
  • 3. Cebulę i czosnek obrać,pokroić, wrzucić do blendera zmiksować. Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, czosnkiem, kajzerką, jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, grzybami, natką pietruszki. Do masy mięsnej dodać kuskus, wymieszać.
  • 4. Liście kapusty blanszować 5-6 minut w gorącej wodzie, przełożyć na sito.
  • 5. Liście napełnić farszem mięsno-grzybowym, zawinąć (na dole liścia układamy jedną dużą łyżkę farszu, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze).
  • 6. W dużym garnku rozgrzać olej, na dnie układać gołąbki, podpiec z obu stron, zalać resztą bulionu grzybowego, dolać wody. Najlepiej aby gołąbki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu 60 minut.
  • świąteczne,pyszne,aromatyczne gołąbki 7. Gołąbki i liście laurowe wyjąć z garnka. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, ewentualnie doprawić do smaku solą.

Porady

Do sosu można wrzucić też kilka namoczonych wcześniej grzybów. Grzyby należy moczyć w gorącej, przegotowanej wodzie przez kilka godzin.Wodę tę warto wykorzystać, wlewając do garnka z gołąbkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować